` CENTRUM-NATURA, MAGDALENA MAKAROWSKA ŁÓDŹ, otyłe dzieci





centrum-natura.pl




Zaprogramuj dziecko na zdrowe odżywianie!






XXI wiek to era szybkiego, łatwo dostępnego i wysoko przetworzonego jedzenia. Brak czasu na przyrządzanie domowych posiłków, życie w biegu bez zastanawiania się jak „ szybka” żywność wpływa na nasz organizm to pułapki dzisiejszego świata. Choroby metaboliczne tj. otyłość, nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca i wiele innych w 80 % zależą od prowadzonej diety! Zapominamy o tym, że to na etapie wczesno dziecięcym kształtują się nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży i to one decydują o późniejszym rozwoju młodego organizmu. Programowanie żywieniowe to udowodniony proces wpajania pewnych zachowań i upodobań do różnego rodzaju pożywienia. Jeśli na tym poziomie rozwojowym nie zadbamy o dobre ukierunkowanie żywieniowe to konsekwencje zdrowotne mogą okazać się nieodwracalne w skutkach.

Programowanie żywieniowe w projekcie „Jestem zdrowy bo wiem co jem”.

Wpajanie dobrych nawyków wieku szkolnym i przedszkolnym to idealny sposób zapobiegania otyłości i chorób z nią związanych . To właśnie wtedy dzieci najintensywniej chłoną przekazywaną im wiedzę dlatego to idealny moment na naukę zasad zdrowego odżywiania. Nauka poprzez zabawę to najlepszy sposób na utrwalenie wszelkich nawyków i zasad.

Nasze warsztaty , prowadzone prze wykwalifikowanego dietetyka, pedagoga i autorkę poradników o zdrowym odżywianiu , min. „ Jedz pysznie razem z dzieckiem” -mgr Magdalenę Makarowską , pozwolą dzieciom w przystępny , atrakcyjny i smaczny sposób poznać zasady prawidłowego komponowania posiłków. Nauczą świadomie wybierać zdrowe produkty do codziennej diety oraz wskażą alternatywy dla niezdrowych i fast foodowych przekąsek i potraw. Warsztaty uświadomią zarówno dzieciom , jak i uczestniczącym w nich rodzicom, dziadkom i wychowawcom , jak niezdrowe jedzenie wpływa na ich życie i zdrowie. Kulinarne eksperymenty wspomogą kreatywność i rozbudzą w dzieciach ciekawość świata . Zachęcą do próbowania nowych potraw i komponowania własnych. Szkolenia promujące zdrowy styl życia w zakresie odżywiania i aktywności fizycznej mają na celu ułatwienie wdrożenia do diety dziecka produktów naturalnych, nieprzetworzonych, produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw w postaci świeżej oraz tłoczonych soków. Metody i formy realizacji projektu to spotkania z dietetykiem, rebusy i zagadki dydaktyczne, pogadanki, prelekcje, interpretacje tekstów o zdrowym odżywianiu, eksperymenty kulinarne, prace twórcze - sporządzanie posiłków, wspólne gotowanie z rodzicami i opiekunami, zabawy ruchowe i dźwiękowe oraz wiele innych.

CELE WARSZTATÓW:

zapoznanie dzieci i młodzieży z zasadami zdrowego odżywiania uświadomienie korzyści związanych ze stosowania zasad zdrowego odżywiania zapoznanie dzieci ze składem produktów spożywczych i wpływem składników odżywczych - witamin i minerałów na określone funkcje organizmu kreowanie twórczego myślenia, tworzenia własnych projektów i wyciągania wniosków na podstawie ich wyników nauka , poprzez pracę na produktach spożywczych, prawidłowego komponowania posiłków zgodnych z zasadami racjonalnego odżywiania kształtowanie świadomości żywieniowej i utrwalenie tej wiedzy poprzez gry, zabawy i zagadki dydaktyczne

Dzięki udziałowi w warsztatach dziecko pozna poszczególne grupy składników pokarmowych. Pozna ich wpływ na poszczególne funkcje organizmu oraz zagrożenia płynące z powstawania niedoborów pokarmowych. Dzieci , podczas zajęć poznają alternatywy dla niezdrowych produktów i nauczą się samodzielnie tworzyć łatwe, zdrowe i wartościowe potrawy. Dzięki kulinarnych eksperymentom przekonają się o szkodliwości wysoko przetworzonych produktów spożywczych, tj. chipsy, napoje kolorowe, barwione i aromatyzowane sztucznie słodycze, produkty fasfoodowe.

Warsztaty obudzą dziecięcą wyobraźnię, pobudzą kubki smakowe i uruchomią fantazję kulinarną. Podczas warsztatów wykonujemy zdrowe tłoczone soki owocowo warzywne z zielenina, pieczemy owsiane muffnki z bakaliami i tworzymy bajecznie kolorowe kanapki ze zdrowych produktów bazujący na nieprzetworzonej żywności. Spotkania zachęcają dzieci do tworzenia własnych kompozycji smakowych, próbowania nowych, nieznanych dotąd produktów oraz otwierają drogę do poszerzania często wąskiego, dziecięcego menu. Po naszych warsztatach nawet niejadek zaskoczy rodzica swoja kulinarna kreatywnością:) Uruchamiamy wyobraźnię wszystkich dzieci!!

OFERTA WARSZTATÓW DLA DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM I WCZESNOSZKOLNYM

Jeśli są Państwo zainteresowani zorganizowaniem warsztatów w swoim przedszkolu lub szkole to prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 669 143 705. Projekt warsztatów kulinarno - dydaktycznych został opracowany przez dietetyka i pedagoga mgr Magdalenę Makarowską , jest zatem zarówno pod względem merytorycznym jak i metodologicznym dostosowany do potrzeb dzieci w tym przedziale wiekowym. Celem warsztatów jest promowanie zasad zdrowego odżywiania wśród dzieci oraz uświadomienie rodzicom i opiekunom niebezpieczeństw płynących z nieprawidłowej diety dziecka oraz zagrożeń wynikających z dietozależnych chorób cywilizacyjnych.

ZAPRASZAMY DO WSPÓLNEJ NAUKI POPRZEZ ZABAWĘ!









Rosnę zdrowo bo wiem co jem.




Projekt edukacyjny „Rosnę zdrowo, bo wiem co jem”, skierowany do dzieci w wieku 5 – 6 lat- realizowany w Przedszkolu Nr 112 w Łodzi.

Przedszkole 138 w Łodzi.





Warsztaty kulinarne pt."WARZYWA I WITAMINY"

Helen Doron. szkoła j.angielskiego w Pabianicach





Warsztaty kulinarne dla dzieci i wykład dla rodziców pt:"KONSERWANTY W JEDZENIU"

Przedszkole SEZAMKOWO w Łodzi





Warsztaty kulinarne dla dzieci pt:"ZDROWE KOŚCI, MOCNE ZĘBY-rola nabiału w diecie przedszkolaków"

Gimnazjum w Solcy Wielkiej





Warsztaty pt.:"ŚNIADANIE DAJE MOC"

Przedszkole nr112 w Łodzi





Warsztaty kulinarne pt."WITAMINKI - warzywa i owoce w diecie przedszkolaka"