ROBAKI W LODACH





Lody, lody... – jak bardzo chłodzą?
Smak bananowy bez banana.
Tradycyjne receptury mówią, że lody produkuje się z niekonserwowanego mleka i śmietany, cukru, jajka i naturalnych składników nadających im smak, zapach i barwę.
Niestety ważność takich wyrobów to raczej nie parę miesięcy, dlatego producenci maja swoje metody, aby wydłużyć im życie, nadać aromatyczny zapach i kolor bez użycia łatwo psującego się owocu.
Po prostu faszerują lody chemią!
Dlatego lody waniliowe robi się nie z wanilii, tylko z piperonalu – środka, którego używa się także do tępienia … wszy.
Niestety nasze prawo nie nakłada na producentów lodów obowiązku umieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków, dlatego miejmy pewność, że widząc nazwę: „aromat” w lodach bananowych nie pochodzi on z banana, gdyby tak było producent na pewno by się tym pochwalił.

Lista chemikaliów używanych do produkcji współczesnych lodów jest bardzo długa. A i tak, nieuczciwi producenci wciąż omijają przepisy i stosują niedozwoloną chemię jak np. E-127, czyli czerwony barwnik, który może skutkować nowotworem tarczycy. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, octanu etylu, butanu, etanolu, dwutlenku węgla, podtlenku azotu, acetonu i wielu innych…

Jak więc kupić dobre lody?





Wybierajmy małe rodzinne lodziarnie. Te, które znamy od dziecka, gdzie jedli nasi rodzice.
Niska cena idzie w parze ze słabą jakością. W Polsce jednak wciąż działają małe zakłady, które produkcję opierają o dawne, sprawdzone receptury.

Substancje udające lodowe smaki:
1. Piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy- nadaje lodom smak waniliowy

2. Aldehyd C-17 – używany w przemyśle do produkcji barwników i gumy - nadaje lodom smak wiśniowy

3. Aldehyd masłowy - stosowany jest do produkcji klejów kauczukowych, nadaje lodom smak orzechowy

4. Aldehyd C-18 - używany jest do produkcji płynów do mycia naczyń i innych detergentów, nadaje smak czekoladowy

5. Octan etylu – w przemyśle garbarskim jest używany do czyszczenia skór, nadaje smak ananasowy

6. Octan benzylu – w przemyśle chemicznym stosowany jest jako rozpuszczalnik azotanów, nadaje smak truskawkowy

7. Octan anylu – używany jest jako rozpuszczalnik farb olejnych, nadaje smak bananowy,

8. Koszenila - E120 - jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej.

9. Czerwień koszenilowa - E124, syntetyczny barwnik,występuje w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Są to przede wszystkim jogurty, dżemy, galaretki, napoje i wiele innych produktów, których barwa przypomina kolor karminowy.

Podsumowując: w skład lodów powinno wchodzić przede wszystkim bogate w wapń mleko.
Starajmy się więc dawać dziecku lody wolne od utwardzanych tłuszczów roślinnych, najtańszego oleju palmowego, nadmiaru zagęstników i stabilizatorów (które, pęczniejąc w wodzie, tworzą kleiste roztwory, tak, iż w konsekwencji słabe jakościowo produkty świetnie udają lody), barwników i aromatów, które zastępują owoce.
Natomiast lody wodne to zwykle tylko barwnik i woda z cukrem. Uważajmy też na tzw. lody włoskie z maszyny.
Ich skład jest tajemnicą producenta, potencjalnie mroczną...