Magdalena Makarowska

mgr Magdalena Makarowska, dietetyk kliniczny

Magdalena Makarowska, dietetyk kliniczny, biotechnolog, pedagog , autorka serii poradników „Jedz pysznie, chudnij cudnie” ,”Dieta w insulinooporności” i wielu innych.

Specjalista SOIT członek fundacji i – Insulinooporność zdrowa dieta , zdrowe życie , której głównym zadaniem jest bez wątpienia profilaktyka cukrzycy II.

Moim celem jest edukacja żywieniowa oraz niewątpliwie uświadomienie jak ważnym aspektem zdrowia jest profilaktyka i związane z nią bezsprzeczne korzyści.

Dietetyka spersonalizowana jaką oferuję jest z pewnością najcenniejszą cechą wyróżniającą moją pracę, ze względu na cel jakim jest skuteczność kuracji .

wykształcenie – absolwentka uczelni :

  • Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, kierunek: fizjologia- biotechnologia
  • WSNS w Lublinie – Dietetyka i planowanie żywienia
  • WUM Warszawskiego Uniwersytetu  Medycznego – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych
  • UMED Medycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi wydział Nauk o Zdrowiu – kierunek Dietetyka

Posiadam szkolenia :

SOIT – School Of Insulinresistance Therapy to szkolenia kierowane do specjalistów: dietetyków, trenerów sportowych i innych specjalistów pracujących z pacjentami z insulinoopornością.

Mające na celu zwiększyć wiedzę w temacie insulinooporności oraz niewątpliwie profilaktyki i jej leczenia w celu poprawy stanu zdrowia:

https://insulinoopornosc.com/specjalisci-soit/.

potwierdzone certyfikatem MEN – w Centrum kształcenia kadr sportowych Olimpiakos” – „Żywienie i suplementacja w sporcie”,

„Żywienie i odchudzanie dzieci i młodzieży”,

„Żywienie w stanach chorobowych” niewątpliwie cenne i istotne w pracy z pacjentem z chorobami współtowarzyszącymi

szkolenia Dietetyka Sportowa: „ ABC dietetyki sportowej „ godne uwagi w przypadku bilansowania jadłospisów dla sportowców w związku z ryzykiem niedoborów

szkolenia Polskiego Towarzystwa Dietetycznego –”Bilansowanie diet roślinnych w teorii i praktyce”- niewątpliwie bezcenne w żywieniu wegetarian i wegan

Cambridge Diagnostics „ Immunoiagnostyka nadwrażliwości pokarmowej i praktyczne zastosowanie testów diagnostycznych”, „Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej”

uczestniczka wielu szkoleń i konferencji o tematyce żywieniowej, profilaktyce i leczenia cukrzycy i insulinooporności oraz dietoterapii chorób metabolicznych

i wiele innych .

Autorka projektu edukacyjnego dla dzieci w wieku przedszkolnym ”Rosnę zdrowo bo wiem co jem” cennego ze względu edukacji żywienia dzieci

Organizatorka warsztatów kulinarnych przede wszystkim w przedszkolach, szkołach i innych placówkach edukacyjnych i prywatnych .

Posiadam doświadczenie :

  • w prowadzeniu wykładów na warsztatach „Planeta Dziecko”, festiwalu kobiet aktywnych Foka w Łodzi i inne istotne w edukacji żywieniowej
  • w prowadzeniu wykładów na warsztatach dla położnych „ Aktywna położna” istotnych w edukacji kobiet w ciąży i połogu oraz profilaktyce cukrzycy ciążowej
  • organizatorka warsztatów kulinarnych min. podczas „The look of the Year” w hotelu Double Tree by Hilton – Łódź, Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta, zdrowe życie
  • jako autorka artykułów nt. zdrowego odżywiania oraz przede wszystkim profilaktyki chorób cywilizacyjnych w godnym uwagi miesięczniku „ Moda na Zdrowie” : https://modanazdrowie.pl/?fbclid=IwAR2RL3oPPYQQfwNrOTR_6iFOAuBax2fn8nBoE-cKMas8GDXKnD3Rp9EgaH0
  • autorka jadłospisów dla cateringu dietetycznego : przede wszystkim bilansowanie diet dzieci w przedszkolach, żłobkach, szkołach, sportowych, redukcyjnych , wegańskich i wegetariańskich
  • współpracownik fundacji Insulinooporność zdrowa dieta i zdrowe życie promującym profilaktykę cukrzycy II oraz wielu chorób dietozależnych o podłożu metabolicznym.

Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz przede wszystkim Polskiego Towarzystwa Dietetycznego PTD .
Gość programów telewizyjnych- przede wszystkim TVN – DDTVN, Stylowy Magazyn i Pytanie na śniadanie TVP2.

Zajmuję się układaniem indywidualnych/spersonalizowanych planów dietetycznych co istotnie i w oczywisty sposób wpływa na sukces kuracji

Zarówno dla dzieci jak i dorosłych, dla osób z problemami z nadwagą i w istotnych problemach zdrowotnych niewątpliwie wpływających na komfort życia pacjenta.

Jako członek Fundacji Insulinooporność- zdrowa dieta, zdrowe życie moim celem jest przede wszystkim szeroko rozumiana edukacja zdrowotna. Niewątpliwie poprzez swoją pracę dążę do zwiększenia świadomości na temat zaburzenia jakim jest insulinooporność oraz choroby współtowarzyszące.

Należą do nich bez wątpienia: cukrzyca, choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby, bezsprzecznie wpływających na komfort życia.

Pasjonatka diet roślinnych. Edukatorka żywieniowa nt. insulinooporności oraz profilaktyki cukrzycy II oraz przede wszystkim hedonistka żywieniowa . Moim celem jest udowadnianie, że zdrowe odżywianie może być pyszne i stać się niewątpliwie stylem życia!

Właścicielka gabinetu dietetycznego Centrum – Natura w Łodzi.

Polecamy serię książek…